BLOG: Carnaval is zoveel meer dan feesten

BLOG: Carnaval is zoveel meer dan feesten

Managing Director Roger Holtus was afgelopen carnaval Stadsprins Roger II van Heerlen. Het heeft diepe indruk op hem gemaakt. 

Afgelopen zondag was het Halfvasten. Alweer vijfentwintig dagen geleden dat ik mijn scepter, ketting en muts heb ingeleverd. Stadsprins van Heerlen te mogen zijn was een prachtige ervaring en met regelmaat schieten me nog zaken te binnen die we hebben meegemaakt.

Ruim honderd bezoeken in zes weken tijd, met een achtbaan van emoties tot gevolg. Carnaval is zoveel meer dan feesten alleen. Het maatschappelijk belang, dat me al duidelijk was, is me nòg veel helderder geworden. Het maakt me trots daar dit jaar in deze rol deel van te hebben uitgemaakt.

Afgelopen vrijdag keken we met een groot aantal Winkbülle de documentaire Nao ’t Zuije, van Rob Hodselmans en Lex Uiting. Beter kan het niet in beeld worden gebracht. Een ontroerend document dat precies de toon vindt en de ware carnaval duidt.

Maar goed, nu kijken we weer vooruit, precies zoals Halfvasten het bedoelt. Laetare wordt het ook wel genoemd, de vierde zondag in de Vastentijd. Laetare: verheugt U. Op de Paastijd uiteraard. Maar ook op de komende zomer, op nieuwe avonturen en op de mogelijkheden die de toekomst biedt. Op dat alles verheug ook ik me. En op elf november uiteraard, wanneer ik nog een korte periode als Stadsprins Roger II door het leven mag, totdat ik, in het eerste weekend van januari 2019, de scepter doorgeef aan mijn trotse opvolger.

Maar nu eerst de lente! Volop groeikansen, niet alleen om ons op te verheugen, maar ook om te verzilveren. Laetare!


Lees verder:
Het is de droom van iedere Limburger: Prins Carnaval worden in je eigen stad. Het gebeurde Lex Uiting die werd uitgeroepen tot de Venlose Prins Carnaval 2017. Meteen nam hij het initiatief om voor eens en voor altijd op film vast te leggen waar Vasteloavond nu echt om draait. Bekijk Noa ’t Zuuje hier online op de site van 3Doc.