BLOG: [Flɛksibili’tɛit] als vast gegeven

BLOG: [Flɛksibili’tɛit] als vast gegeven

Roger Holtus signaleert een behoefte aan flexibiliteit in combinatie met een krimpend arbeidsaanbod. In deze nieuwe column wijst hij op de blijvende behoefte aan flexibele arbeid: ‘In dilemma’s zitten marktkansen en ruimte voor ideeën.’

Flexibiliteit. Het woordenboek geeft er fonetisch de fraaie schrijfwijze zoals in de titel aan. En als betekenis: ‘De eigenschap dat iets of iemand zich kan aanpassen aan de situatie als die verandert.’

Een belangrijke eigenschap zou je zeggen. Van levensbelang zelfs. Dat geldt natuurlijk ook en vooral voor organisaties. Onze omgeving verandert pijlsnel en daarmee onze markten en mogelijkheden. Dat maakt dat organisaties flexibel willen en moeten zijn. Zowel in omvang, qua samenstelling, als voor wat betreft de ontwikkeling van hun personeelsbestand.

Dat is waar het extra interessant wordt. Want we hebben te maken met behoefte aan flexibiliteit in combinatie met een krimpend aanbod aan arbeidskrachten, simpelweg omdat er meer mensen met pensioen gaan dan dat er beginnen met werken. Mensen binden is dus belangrijk. Maar flexibel blijven ook. Een schitterend dilemma.

In dilemma’s zitten marktkansen en ruimte voor nieuwe ideeën. Vanochtend las ik bijvoorbeeld in de krant een bericht van een grote supermarktketen. Efficiency heeft prioriteit in die branche, zelfscankassa’s en zo kort mogelijke wachttijden zijn het doel. Het neveneffect is dat er steeds minder persoonlijk contact is, dat de warmte verdwijnt. De oplossing: Kletskassa’s! Een kassa waarbij je weet dat de rij iets langzamer gaat, maar waar tijd is voor een praatje, met de medewerker aan de kassa of met rijgenoten. Werkt tegen eenzaamheid, is interessant voor de medewerker die energie krijgt van persoonlijk contact en is als verhaal ijzersterk. Ik kreeg er goede zin van toen ik het las.

Een ander voorbeeld is dat van een grote Duitse autofabrikant die een koppeling zocht tussen hoge efficiency-eisen en het vergrijzende werknemersbestand. Samen met een aantal ‘oudere’ medewerkers werd een fabriek herontworpen, met als doel om deze medewerkers langer van waarde te laten zijn. Uiteindelijk werd er voor gekozen om mensen vaker te laten rouleren, ging de lopende band een tikje trager, werd er een fysiotherapeut beschikbaar gesteld, kwamen er grotere lettertypes op de schermen en werden zelfs medici betrokken bij het ontwerp van de assemblagelijn. Het resultaat: dankzij het behoud van goed ingewerkte, ervaren en vakbekwame medewerkers daalden de productiekosten met 20%.

Terug naar het dilemma aan het begin van mijn verhaal. Hoe bind ik mensen en blijf ik toch flexibel? Als Wiertz Company herkennen wij daar onze taak en verantwoordelijkheid. Actief in de volle breedte van de markt van mens en werk combineren wij het binden van goede mensen met het bieden van flexibiliteit aan onze klanten. Met een langdurig commitment naar beide delen van de arbeidsmarkt. Een hele familie aan bedrijven staat ons daartoe ter beschikking.

Wij bieden de zekerheid van inkomen, van pensioen, van een opleiding en daarmee geschiktheid voor de toekomst. Onze klanten profiteren van gemotiveerde medewerkers in combinatie met flexibiliteit.

Dat zorgt voor een interessant en boeiend samenspel waarmee we twee schijnbare tegenstrijdigheden, zekerheid en flexibiliteit, met elkaar kunnen verenigen. Het bieden van zekerheid in flex, dat is wat we doen. Gelukkig maar, want flexibiliteit is een vast gegeven. Dus laten we bouwen aan de arbeidsmarkt van de toekomst. We gaan graag samen aan de slag!

Roger Holtus
CEO Wiertz Company


Lees verder: 
Roger Holtus ruimt zijn thuiskantoor op en stuit op oude aantekeningen van een managementopleiding. Zijn opvattingen over wat hem in ondernemingen aanspreekt, blijken weinig veranderd. 

Een quote van kunstenaar Basquiat zette Roger Holtus aan het denken over zelfopgelegde grenzen: “Hoe vaak zijn we niet onze eigen beperking, doordat we denken een bepaalde uitdaging niet aan te kunnen?” Lees het hier in de blogpost ‘We kunnen meer dan we zelf denken’.