BLOG: Flexibiliteit biedt juist zekerheid

BLOG: Flexibiliteit biedt juist zekerheid

Flexibiliteit staat in een kwaad daglicht, zo lijkt het wel. Onterecht, betoogt Roger Holtus in zijn nieuwste blogpost. 

Verandering is de enige constante. Clichés worden clichés doordat er zoveel waarheid in zit. Ondernemers weten dat als geen ander. De markt, de politiek, het maatschappelijk sentiment, technische mogelijkheden, de economische ontwikkelingen. Dat alles zorgt ervoor dat bedrijven flexibel willen zijn en blijven. Want vanuit flexibiliteit kun je je aanpassen aan de omstandigheden en het beste halen uit wat er op elk moment mogelijk is.

Flexibiliteit biedt dus in feite de basis voor zekerheid. En toch wordt flexibel, zeker in arbeidsverband, gezien als onzeker en daarmee ongewenst. Het kabinet probeert daar wat tussen te schipperen met haar ‘vast minder vast en flex minder flex’-strategie. Vlees noch vis dus eigenlijk. Mijns inziens is zekerheid juist te vinden in flexibiliteit. Want dat laatste is nu eenmaal de behoefte. En een behoefte ontkennen door regelgeving is niet duurzaam. Slim met een behoefte omgaan wel. Dat is wat ondernemers doen en waarmee ze werkgelegenheid creëren. Is het daarom niet slimmer om aandacht te hebben voor de ontwikkeling van kwaliteiten als verandervermogen en veranderbereidheid bijvoorbeeld? Daar ligt een mooie rol voor partnerships tussen een bedrijf als Wiertz Company en overige werkgevers. Samen zorgen voor een duurzaam inzetbare arbeidsmarkt die dankzij haar flexibiliteit voor continue werkgelegenheid zorgt.

Darwin zei al: ‘Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.’ Zekerheid en flexibiliteit zijn niet elkaars vijanden, het zijn partners.

Roger Holtus
CEO Wiertz Company

Deze blog verscheen eerder in het LWV Magazine dat deze zomer verscheen. Lees hier de online versie!


Lees verder:
Roger Holtus ruimt zijn thuiskantoor op en stuit op oude aantekeningen van een managementopleiding. Zijn opvattingen over wat hem in ondernemingen aanspreekt, blijken weinig veranderd. Lees zijn blog ‘Purpose Driven’. 

Luc Prevoo wordt per 1 augustus benoemd tot de nieuwe CFO van Wiertz Company. Samen met CEO Roger Holtus vormt hij dan de statutaire directie. Lees hier het volledige persbericht.