BLOG: Jazz is Life

BLOG: Jazz is Life

Ik heb de enorme luxe van een platenspeler op mijn werkkamer. Met daarbij een platencollectie die dankzij een enthousiaste collega en medemuziekliefhebber gestaag, en naar alle kanten van het muzikale spectrum, uitbreidt.

Vanochtend draaide de lp Kind of Blue van Miles Davis haar rondjes, als begeleiding bij het schrijven van deze rubriek. Een onvolprezen album dat in 1959 uit twee spontane improvisatiesessies is ontstaan. Telkens zes muzikanten met slechts een basisidee als vertrekpunt, die steeds collectief reageren op het moment. Heel bijzonder en een echte aanrader.

Ik vertel u dit, omdat ik er een mooie metafoor in zie voor onze huidige tijd. Continue verandering is een gegeven, in een steeds hoger tempo. Informatie bereikt ons snel en via veel kanalen, en meningen en oordelen zijn overal en allerlei. Juist in een dergelijke omgeving zijn de lessen van Miles Davis waardevol: we hebben een basisidee nodig, we moeten goed naar elkaar luisteren en het helpt om open te staan voor het onverwachte.

Bij Wiertz Company nemen we de verantwoordelijkheid voor de Limburgse arbeidsmarkt, gaan we voor de lange termijn, dus voor partnerships, en geloven we dat ieder mens meer kan dan hij zelf denkt. Zo kunnen we elkaar triggeren om naar steeds grotere hoogte te stijgen. Dat is ons basisidee. Vervolgens is het de kunst om te luisteren. Om te begrijpen. ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden,’ zo adviseert Stephen Covey het. Als je goed luistert, kun je zodanig reageren dat je ‘in tune’ blijft. Zelfs als er iets onverwachts gebeurt. Miles zegt: ‘Wanneer je een verkeerde noot raakt, is het de volgende noot die je speelt, die bepaalt of het goed of slecht is’. Daarom helpt het om, vanuit je basisidee, open te staan voor het onverwachte. En dat ook mogelijk te maken binnen je organisatie.

Dat is de reden waarom wij er bij Wiertz Company voor kiezen om de verantwoordelijkheden zo diep als mogelijk in de organisatie te leggen. Dat maakt het voor mijn collega’s mogelijk om snel te beslissen en te reageren als onze opdrachtgevers dat nodig hebben. Het basisidee zet de toon. Daarin kunnen anderen zich herkennen als gelijkgestemd en besluiten mee te doen en samen successen te boeken. Vervolgens gaat het nooit exact zoals gepland, maar dat houdt het fris en spannend en als we ons blijven focussen op het doel, boeken we uiteindelijk succes. Maak dus vooral plannen, zet koers uit, maar giet niks in beton. Want, om in muzieksfeer af te sluiten, was het John Lennon niet die zei: ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’.

Ik wens u veel improvisatietalent en gelijkgestemde medespelers! En kom gerust langs om bij een kop koffie en met goede muziek op de achtergrond eens van gedachten te wisselen.

Roger Holtus
Managing Director

PS Luister hier naar Kind of Blue van Miles Davis op Spotify!