Ook economisch schijnt de zon

Ook economisch schijnt de zon

De economie draait steeds beter. Harm Wiertz deelt 5 wensen voor Limburg. 

Hoewel de weersomstandigheden de afgelopen tijd wat van streek leken te zijn, is het nu dan toch echt zomer geworden. Wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar! De natuur volop in bloei, iedereen naar buiten. Waar we mogen genieten van ons mooie Limburgse landschap, mooie dorpen en steden. Of aangenaam mogen verpozen op een van de talrijke terrassen die onze mooie provincie rijk is. Ik vind erg veel mooi aan Limburg, maar misschien nog wel het mooiste is ons bourgondische karakter, de gave om te kunnen genieten. En dat kunnen we weer met volle teugen, deze zomer!

Onze economische barometer staat in ieder geval helemaal op mooi weer, zoveel is zeker. Ook op dat gebied schijnt de zon volop. Het waren best een paar lastige jaren die achter ons liggen. Maar nu draait onze economie weer op volle toeren en zitten we op een niveau van voor de crisis. In heel de provincie bespeuren we bedrijvigheid. Het lijkt er op dat Limburg tijdens zo’n crisis iets forser geraakt wordt dan andere provincies maar daarna sneller en beter opveert. Om ons heen zijn we getuigen van dat proces van opveren en op stoom komen. En dat wordt alleen maar in de hand gewerkt door de veelzijdigheid van onze provincie. Ga maar na, voor toerisme en leisure moet je hier zijn, maar ook voor degelijke maakindustrie en ondernemerschap. We zijn sterk in logistiek maar ook agrarisch nadrukkelijk aanwezig. Onze gezondheidszorg en onze scholen behoren tot de beste in Nederland. We kunnen innoveren en ontwikkelen. En dat alles staat tegelijkertijd in vuur en vlam.

Natuurlijk zijn er ook nog wel een paar uitdagingen. Voor straks, over een paar weken, als de zon mindert en de terrasje kouder worden, zijn er een paar onderwerpen waar we met z’n allen goed naar zouden moeten kijken en waar we duurzame oplossingen voor moeten verzinnen. Ik heb voor mijzelf een wensenlijstje gemaakt en zal het hier graag met u delen. In het besef overigens dat het in alle bescheidenheid niet meer dan mijn eigen lijstje is. Maar goed, nu u al zover bent gekomen, dat u tot dit punt heeft meegelezen, kan ik mijn wensen maar beter met u delen. U en ik; we zijn nog met z’n tweeën waarschijnlijk want de rest is al eerder afgehaakt. Daar komen ze.

1. Iedereen doet mee op de arbeidsmarkt. We hebben de komende tijd een forse uitdaging waar het openstaande vacatures betreft. De naoorlogse generatie gaat met pensioen en door groei ontstaan nieuwe banen. We houden de economie aan het draaien als het ons lukt om alle mensen die nu nog langs de kans staan aan het werk te krijgen.

2. Werkgevers realiseren duurzame Rijnlandse werkgelegenheid. Hoewel de baan voor het leven steeds meer een uitzondering lijkt te worden, hebben werknemers behoefte aan baanzekerheid. Werkgevers moeten ook in slechtere tijden medewerkers blijven koesteren, samen optrekken door dik en dun.

3. Krachten bundelen en geen eilandjes meer. Samen zijn we sterk in deze provincie en dat vraagt van iedereen tussen Mook en Eijsden eendracht. Er is nu te veel versnippering, tal van initiatieven die elkaar tegenwerken in plaats van versterken. We moeten het gemeenschappelijk belang voor ogen houden en niet doen alsof wijzelf het middelpunt van het heelal zijn.

4. Internationale verbindingen maken. Onze provincie kan volop profiteren van de omringende landen. We moeten de figuurlijke en letterlijke grenzen open stellen en ons zo versterken met de omringende economische kansen.

5. Beseffen dat een nieuwe tijd is aangebroken. Nog nooit voltrokken veranderingen zich zo snel als juist in deze tijd. Kijk maar naar de invloed van automatisering of internet op ons dagelijks leven en onze economie. Dingen zullen nooit meer zo zijn als ze in het verleden waren. Veranderingen hebben invloed ook op de wijze waarop organisaties georganiseerd zijn, waar en hoe werk geregeld wordt. Het is voor iedereen van belang om mee te bewegen in dat proces en niet te blijven vasthouden aan wat voorgoed voorbij is.

Zo, de vakanties staan voor de deur, een andere prettige bijkomstigheid deze zomer. U blijft natuurlijk ook in Limburg, want waar kun je beter en aangenamer vakantie vieren dan hier. Heerlijk, even de accu opladen, even lekker niets. Ja, behalve een goed boek misschien, een lekker drankje. Zwembroek aan, af en toe een plons in het water. Ik wens u een mooie tijd!


Harm Wiertz

Founder Wiertz Company

Wilt u tussentijds op de hoogte blijven van mijn belevenissen? Dan kunt u mij volgen via Twitter of LinkedIn.